Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto PORZECZKOWIEC

Już od samego tytułu wiesz, że Ciasto PORZECZKOWIEC stworzy eksplozję smaku. Ten kultywowany deser, bogato nasycony soczystą, lekko zakątną nutą porzeczek, jest idealnym zakończeniem posiłku lub słodkim poczęstunkiem na popołudniowe spotkanie. PORZECZKOWIEC to kwintesencja letnich smaków, porzeczki dodają niepowtarzalnej słodyczy, a krem serowy tworzy idealne tło dla owocowego akcentu. Ten przepis jest doskonały dla tych, którzy cenią prostotę w połączeniu z wyrafinowanym smakiem. Ciasto PORZECZKOWIEC to prawdziwa uczta zarówno dla oka jak i podniebienia.

Składniki:

  • Masa kakaowa:
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg białego sera (nie mielonego)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • Bita śmietana:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • Dodatkowo:
  • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
  • gorzka czekolada

Ciasto porzeczkowiec – jak zrobić?

  1. 1.
    Masa kakaowa: wodę, olej, cukier i kakao dodać do garnka, zagotować i ostudzić całą masę.
  2. 2.
    Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek i sodę. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
  3. 3.
    Utrzeć masło z cukrem i dodać ser.
  4. 4.
    Pierwszą część biszkoptu posmarować dżemem. Na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem, posmarować dżemem. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i śmietan fixy. Masę wyłożyć na dżem. Posypać startą gorzką czekoladą.

Ciasto PORZECZKOWIEC – dodatkowe informacje

W przepisie są dwa słoiczki dżemu, ale ja używam jednego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto pomarańczowe z polentą
Następny przepis: Ciasto potrójnie czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode