Ciasto pomarańczowe z polentą

Ciasto pomarańczowe z polentą

Zapraszam do wypróbowania niezwykłego przepisu na ciasto pomarańczowe z polentą. Włoska polenta nada naszemu ciastu niepowtarzalnej tekstury i wyjątkowego, delikatnie zbożowego smaku. Natomiast pomarańcze zapewnią świeży, soczysty akcent. Ciasto z polenty jest dość proste w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno zaskoczy Waszych gości. To doskonała opcja dla osób szukających nietypowych wypieków. Tej mieszanki smaków po prostu nie można przegapić! Więc jeśli jesteście gotowi na małe kulinarne wyzwanie, z pewnością warto spróbować tego przepisu.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 3 jajka
  • 110g cukru
  • 110g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/2 pomarańczy
  • 225g polenty (kaszy kukurydzianej)
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • Szczypa soli
  • 8 kropli aromatu waniliowego
  • Na syrop:
  • 3 pomarańcze
  • 150g cukru

Ciasto pomarańczowe z polentą – jak zrobić?

  1. Jajka ubić z cukrem na pianę, dodać roztopione masło. W między czasie rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
  2. Na tarce zatrzeć skórkę z połowy pomarańczy i wycisnąć z niej sok do miski z pianą. Dodać kaszę, proszek do pieczenia, sól i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie.
  3. Masę przelać do okrągłej formy o średnicy 18 lub 20cm i piec przez 40-45 minut.
  4. Aby wykonać syrop należy wycisnąć sok z 3 pomarańczy, dodać cukier i otartą skórkę. Następnie zagotować i utrzymać stan wrzenia przez 5 min.
  5. Ciasto polać syropem. Zostawić do wchłonięcia i wyciągnąć z formy.

Ciasto pomarańczowe z polentą – dodatkowe informacje

Do syropu zamiast cukru można dodać 2 łyżki miodu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto pomarańczowe
Następny przepis: Ciasto PORZECZKOWIEC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode