Ciasto pomarańczowe z makiem
Ciasto pomarańczowe z makiem to doskonały sposób na połączenie owoców cytrusowych z tradycyjnymi smakami polskiej kuchni. Dzięki Thermomixowi, przygotowanie tego niepowtarzalnego wypieku staje się prostsze i szybsze. Głęboki, słodko-kwaśny smak pomarańczy doskonale komponuje się z charakterystycznym, orzechowym aromatem maku. Ten przepis przyniesie do Twojego domu zapachy, które z pewnością przypomną Ci o ciepłych, rodzinnych spotkaniach przy świątecznym stole. Ciasto pomarańczowe z makiem to idealna propozycja dla tych, którzy cenią połączenie tradycji z nowoczesnością.
admin
Składniki:
- 180g masła
- 120g drobnego cukru
- 3 jajka
- 250g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z 3 pomarańczy*
- 50g maku
- 4 łyżki jogurtu
- 2 pomarańcze
- 150ml soku pomarańczowego**
- 2 łyżki cukru
- 1 słoiczek dżemu lub konfitury z pomarańczy
Ciasto pomarańczowe z makiem – jak zrobić?
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Odstawić.
- Masło i cukier utrzeć na jasną i puszystą masę.
- Dodawać jajka jedno po drugim, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.
- Dodać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać.
- Dodać jogurt, mak i otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać.
- Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Piec przez 50-60 minut. Ciasto po upieczeniu wystudzić.
- Pomarańcze pokroić w bardzo cienkie plasterki. Przełożyć je do garnuszka, wlać sok pomarańczowy, dodać cukier i dusić pod przykryciem przez 7-10 minut.
- Dżem pomarańczowy rozpuścić i przetrzeć przez gęste sito.
- Wystudzone ciasto posmarować 1/3 dżemu. Boki i górę ciasta obłożyć plastrami pomarańczy i posmarować pozostałym dżemem.
- Wstawić do lodówki aż dżem zastygnie.
Słowa kluczowe: ciasto pomarańczowe thermomix
Ciasto pomarańczowe z makiem – dodatkowe informacje
* Przed startem skórki pomarańcze należy dokładnie umyć i sparzyć.
** Użyłam soku z pomarańczy, z których startłam skórkę.