Ciasto pomarańczowe z makiem

Ciasto pomarańczowe z makiem

Ciasto pomarańczowe z makiem to doskonały sposób na połączenie owoców cytrusowych z tradycyjnymi smakami polskiej kuchni. Dzięki Thermomixowi, przygotowanie tego niepowtarzalnego wypieku staje się prostsze i szybsze. Głęboki, słodko-kwaśny smak pomarańczy doskonale komponuje się z charakterystycznym, orzechowym aromatem maku. Ten przepis przyniesie do Twojego domu zapachy, które z pewnością przypomną Ci o ciepłych, rodzinnych spotkaniach przy świątecznym stole. Ciasto pomarańczowe z makiem to idealna propozycja dla tych, którzy cenią połączenie tradycji z nowoczesnością.

Składniki:

  • 180g masła
  • 120g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 250g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 3 pomarańczy*
  • 50g maku
  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 pomarańcze
  • 150ml soku pomarańczowego**
  • 2 łyżki cukru
  • 1 słoiczek dżemu lub konfitury z pomarańczy

Ciasto pomarańczowe z makiem – jak zrobić?

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Odstawić.
  3. Masło i cukier utrzeć na jasną i puszystą masę.
  4. Dodawać jajka jedno po drugim, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.
  5. Dodać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać.
  6. Dodać jogurt, mak i otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać.
  7. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Piec przez 50-60 minut. Ciasto po upieczeniu wystudzić.
  8. Pomarańcze pokroić w bardzo cienkie plasterki. Przełożyć je do garnuszka, wlać sok pomarańczowy, dodać cukier i dusić pod przykryciem przez 7-10 minut.
  9. Dżem pomarańczowy rozpuścić i przetrzeć przez gęste sito.
  10. Wystudzone ciasto posmarować 1/3 dżemu. Boki i górę ciasta obłożyć plastrami pomarańczy i posmarować pozostałym dżemem.
  11. Wstawić do lodówki aż dżem zastygnie.

Słowa kluczowe: ciasto pomarańczowe thermomix

Ciasto pomarańczowe z makiem – dodatkowe informacje

* Przed startem skórki pomarańcze należy dokładnie umyć i sparzyć.
** Użyłam soku z pomarańczy, z których startłam skórkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto pomarańczowe
Następny przepis: Ciasto PORZECZKOWIEC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode