Ciasto pomarańczowe
Jest coś magicznego w smaku pomarańczy, który może przenieść na moment do słonecznej Hiszpanii lub pod palmę na Florydzie. Nic więc dziwnego, że ciasto z pomarańczami to jedna z najpopularniejszych wariacji na temat cytrusowych wypieków. Spróbujcie mojego przepisu na ten słodki rarytas, pełen aromatycznego, orzeźwiającego smaku. Przygotowanie jest proste, a równowaga między słodką, puszystą masą a żywym, kwaskowatym akcentem pomarańczy tworzy niepowtarzalne połączenie, które odmieni wasze postrzeganie tradycyjnego ciasta. Nie dajcie się zmylić prostotą składników – efekt końcowy przekroczy wasze najśmielsze oczekiwania!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3,5 szkl. mąki
- 25 dag margaryny
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 3 pomarańczy
- tłuszcz do formy
- Krem: 2 żółtka
- sok z 3 pomarańczy
- 1/2 szkl. cukru
- kisiel pomarańczowy
- 2 łyżki mąki ziemn.
- Do dekoracji:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 7 łyżek mleka
- płatki migdałowe
Ciasto pomarańczowe – jak zrobić?
- Ciasto: margarynę ucieramy z resztą składników. Dzielimy na 2 części. Pieczemy osobno ok. 12 minut w posmarowanej tłuszczem formie (25×36 cm) w 180 °C. Studzimy.
- Cukier zagotowujemy z 1/2 litra wody. Sok z pomarańczy mieszamy z żółtkami, kisielem i mąką ziemniaczaną. Wlewamy do wrzącej wody z cukrem. Chwilę gotujemy, mieszając, na małym ogniu. Gorącą masą przekładamy placki. Studzimy.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy z mlekiem na małym ogniu. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Gorącą czekoladą polewamy ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pomarańczowe – dodatkowe informacje
RADY Moniki Oparowskiej
Zaoszczędzimy czas, jeśli użyjemy gotowej polewy.
Słowa kluczowe: ciasto z pomarańczami, przepis
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto pleśniak z rabarbarem
Następny przepis: Ciasto pomarańczowe z makiem