Ciasto pleśniak z rabarbarem

Ciasto pleśniak z rabarbarem

Pleśniak z rabarbarem to smakowite, domowe ciasto, które błyskawicznie zniknie z talerzy podczas rodzinnego deseru. To pyszna kompozycja delikatnego ciasta, pikantnej rabarbaru i chrupiącej, słodkiej kruszonki. Podawane lekko ciepłe lub zupełnie ostudzone, z lub bez dodatku bitki śmietany, stanowi wyjątkowe podkreślenie smaku rabarbaru. Przygotowanie pleśniaka z rabarbarem to prosta kuchenna magia, której efektem jest prawdziwe, domowe cudo. To ciasto, które zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci. Zrób sobie przyjemność i zaserwuj swym bliskim ten nieziemski wypiek, a będziesz zachwycony ich reakcją. Pleśniak z rabarbarem – dla miłośników tradycyjnych smaków.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kisiel
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • tłuszcz do formy

Ciasto pleśniak z rabarbarem – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1,5 szkl. cukru. Siekamy z margaryną i żółtkami. Wyrabiamy ciasto, schładzamy.
  2. Dwie trzecie ciasta kruszymy na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25×37 cm. Resztę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
  3. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy i układamy na cieście. Posypujemy jasnym pokruszonym ciastem.
  4. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając resztę cukru. Wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na cieście, a następnie posypujemy pokruszonym ciastem z kakao.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Wstawiamy ciasto i pieczemy 45-50 minut.

porady – dodatkowe informacje

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny:

– Zagniecione ciasto, zamiast kruszyć, można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

– Przed wyłożeniem na ciasto rabarbar można rozgotować i doprawić cukrem do smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto pijana zakonnica
Następny przepis: Ciasto pomarańczowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode