Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe)
Ekspresowe ciasto ze śliwkami okraszone kruszonką to idealny wybór na sezon śliwkowy. Tworzy doskonałe połączenie słodkiego ciasta, soczystych owoców i chrupiącej kruszonki. Ten deser nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również cieszy oko swoim apetycznym wyglądem. Wykorzystywane składniki są proste, a sam przepis nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, dzięki temu jest idealny dla osób, które cenią sobie szybkie i efektowne wypieki. Postępuj wg instrukcji, a efekt Cię zaskoczy. Przygotuj ciasto ze śliwkami i pozwól sobie na chwilę słodkiego relaksu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (Forma o wymiarach około 12 x 16 cm)
- 150g masła
- 180g mąki pszennej
- 70g cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
- Dodatkowo:
- 1 łyżka kaszy manny
- 1/2 kg śliwek
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe) – jak zrobić?
- Umyte śliwki przekroić wzdłuż i powyjmować z nich pestki.
- Masło, mąkę i cukier szybko połączyć i podzielić na 2 części. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
- Drugą wyłożyć blaszkę – uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Podpiec 15 minut w 180 stopniach.
- Po tym czasie ciasto posypać kaszą manną i ułożyć (skórką do góry) śliwki. Całość posypać cukrem, a następnie startą częścią reszty ciasta (schłodzonego).
- Piec dodatkowe 30 minut w 180 stopniach – do momentu, aż wierzch delikatnie się zarumieni.
Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe) – dodatkowe informacje
Ciasto idealnie smakuje na ciepło, jak też następnego dnia – po nabraniu wilgoci z owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto pijana zakonnica
Następny przepis: Ciasto pomarańczowe