Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe)

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe)

Ekspresowe ciasto ze śliwkami okraszone kruszonką to idealny wybór na sezon śliwkowy. Tworzy doskonałe połączenie słodkiego ciasta, soczystych owoców i chrupiącej kruszonki. Ten deser nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również cieszy oko swoim apetycznym wyglądem. Wykorzystywane składniki są proste, a sam przepis nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, dzięki temu jest idealny dla osób, które cenią sobie szybkie i efektowne wypieki. Postępuj wg instrukcji, a efekt Cię zaskoczy. Przygotuj ciasto ze śliwkami i pozwól sobie na chwilę słodkiego relaksu.

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 12 x 16 cm)
  • 150g masła
  • 180g mąki pszennej
  • 70g cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1/2 kg śliwek
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe) – jak zrobić?

  1. Umyte śliwki przekroić wzdłuż i powyjmować z nich pestki.
  2. Masło, mąkę i cukier szybko połączyć i podzielić na 2 części. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
  3. Drugą wyłożyć blaszkę – uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Podpiec 15 minut w 180 stopniach.
  4. Po tym czasie ciasto posypać kaszą manną i ułożyć (skórką do góry) śliwki. Całość posypać cukrem, a następnie startą częścią reszty ciasta (schłodzonego).
  5. Piec dodatkowe 30 minut w 180 stopniach – do momentu, aż wierzch delikatnie się zarumieni.

Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe) – dodatkowe informacje

Ciasto idealnie smakuje na ciepło, jak też następnego dnia – po nabraniu wilgoci z owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto pijana zakonnica
Następny przepis: Ciasto pomarańczowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode