Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami

Przedstawiamy Wam przepis na ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami. To nieskomplikowane ciasto to idealna propozycja dla fanów zarówno kokosa, jak i owsianki. Swoją unikalną nutę smakową zawdzięcza bogatemu połączeniu znanego z dzieciństwa smaku jabłek z egzotycznym kokosem. Kiszonka z płatków owsianych dodaje mu wilgotności i charakterystycznej, lekko ziarnistej tekstury. To połączenie doskonale komponuje się z delikatną słodyczą ciasta. Przepis jest prosty w wykonaniu, a jego wynik usatysfakcjonuje najbardziej wymagające podniebienia. Nie zwlekajcie, przekonajcie się sami jak smakuje to niepowtarzalne ciasto!

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml) (*)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych/orkiszowych górskich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2-3/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła) (**)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • Dodatkowo:
  • 1-2 jabłka

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami – jak zrobić?

  1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, płatki, wiórki, słodzidło oraz proszek do pieczenia, a w drugiej – jajka, mleko i olej. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać plasterki jabłka. Ciasto wstawić do rozgrzanego piernika i piec około 35-40 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w 180 stopniach.

Słowa kluczowe: ciasto z płatków owsianych i jabłek

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami – dodatkowe informacje

(*) Można użyć mąki zwykłej lub pełnoziarnistej – albo je pomieszać.

(**) Fajnie sprawdzi się ksylitol lub erytrol zmieszany z cukrem kokosowym, który nada ciastu karmelowego posmaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto owocowe z glazurą truskawkową
Następny przepis: Ciasto palce lizać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode