Ciasto owocowe z glazurą truskawkową

Ciasto owocowe z glazurą truskawkową

Dzisiaj przygotujemy jedno z najpyszniejszych ciast, które idealnie komponuje się z ciepłymi, letnimi dniami – Ciasto owocowe z glazurą truskawkową. To wyjątkowe połączenie soczystego i lekkiego biszkoptu z kolorowymi owocami i słodką, truskawkową glazurą to prawdziwe kulinarny majstersztyk. Smak dojrzałych owoców, delikatny zapach cytrusów i aromatyczna nuta truskawek z glazury tworzą absolutnie niepowtarzalne doznania smakowe. Przygotowanie tego ciasta to czysta przyjemność, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego z Was. Idealne na rodzinne spotkania, przyjęcia czy po prostu jako delikatny deser po obiedzie. Zapewniam, że smak tego ciasta długo pozostanie w waszych wspomnieniach.

Składniki:

  • Składniki na blachę o rozmiarze 24cm/28cm
  • 4 jajka
  • 200g masła 82%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatki:
  • 0,5 kg truskawek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Ciasto owocowe z glazurą truskawkową – jak zrobić?

  1. Składniki najlepiej aby miały temperaturę pokojową. Masło rozpuszczam i studzę. Truskawki obieram z szypułek.
  2. Do miski wbijam całe jajka i dodaję cukier. Miksuję do uzyskania gładkiej puszystej masy jajecznej.
  3. Dodaję mleko i roztopione masło. Na koniec partiami dodaję resztę składników i delikatnie mieszam całość.
  4. Blachę o wymiarach 24cm/28cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciasto i układam na wierzchu część owoców. Piec 50-60 minut w 170-180 stopniach C.
  5. Glazura truskawkowa: W międzyczasie pozostałe truskawki z cukrem zagotuj w garnku do czasu aż puszczą sok. Żelatynę zalej 4 łyżkami wody, wymieszaj i pozostaw do napęcznienia. Następnie po kilku minutach od wyłączenia truskawek dodaj żelatynę do garnka i mieszaj, aż się rozpuści. Studzimy, aż zacznie tężeć nasza glazura.
  6. Tężejącą glazurę wykładamy na wystudzone ciasto.
  7. Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Ciasto owocowe z glazurą truskawkową – dodatkowe informacje

Do ciasta można użyć dowolnych owoców i zrobić dowolną owocową glazurę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto orzechowo budyniowe, łatwe, pyszne, kremowe
Następny przepis: Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode