Ciasto palce lizać

Ciasto palce lizać

Ciasto „Palce lizać” to absolutna rozkosz dla wszystkich miłośników słodkości. Nic dziwnego – gdy przecież już sama nazwa sugeruje, że smakuje ono wyjątkowo. To prawdziwa gratka dla fanów kremówek, gdyż składa się z tych samych elementów co urokliwe ciastko zwanym kremówką. Ciesz się tym łakociem, które jest idealnym połączeniem puszystego biszkoptu, delikatnego kremu i słodkiego lukru. Przygotowując to ciasto, zanurzasz się w ekscytującej podróży kulinarnej, odkrywając niezwykle bogate aromaty, które stają się prawdziwym majstersztykiem wśród wypieków.

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka margaryny palma
  • 1 puszka gotowej masy toffi (lub innej)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • gorzka czekolada

Ciasto palce lizać – jak zrobić?

  1. Ugotować budyń na mleku, odstawić do wystygnięcia. PO tym czasie utrzeć margarynę z 2 łyżkami cukru pudru, dodawać po łyżce budyniu (masa powinna być puszysta).
  2. Na spód foremki (24×36) wyłożyć biszkopty uprzednio lekko zamoczone w mleku. Wykładamy na nie masę budyniową, następną warstwę biszkoptów, masę toffi i ubitą śmietanę z dodatkiem śmietan-fixu. Na to zetrzeć na tarce czekoladę. Wstawić do lodówki na ok. 1h.

Porady – Ciasto palce lizać – dodatkowe informacje

Jezeli masa budyniowa zrobiła się jak serek,nic się nie dzieje.Należy na nowo utrzeć łyżkę margaryny i powoli znów dodawać po łyżce otrzymanej masy i będzie ok.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami
Następny przepis: Ciasto Papa Smerf

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode