Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami
Przedstawiamy Wam przepis na ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami. To nieskomplikowane ciasto to idealna propozycja dla fanów zarówno kokosa, jak i owsianki. Swoją unikalną nutę smakową zawdzięcza bogatemu połączeniu znanego z dzieciństwa smaku jabłek z egzotycznym kokosem. Kiszonka z płatków owsianych dodaje mu wilgotności i charakterystycznej, lekko ziarnistej tekstury. To połączenie doskonale komponuje się z delikatną słodyczą ciasta. Przepis jest prosty w wykonaniu, a jego wynik usatysfakcjonuje najbardziej wymagające podniebienia. Nie zwlekajcie, przekonajcie się sami jak smakuje to niepowtarzalne ciasto!
admin
Składniki:
- (Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
- 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml) (*)
- 1/2 szklanki płatków owsianych/orkiszowych górskich
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2-3/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła) (**)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- Dodatkowo:
- 1-2 jabłka
Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami – jak zrobić?
- W pierwszej misce wymieszać mąkę, płatki, wiórki, słodzidło oraz proszek do pieczenia, a w drugiej – jajka, mleko i olej. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać plasterki jabłka. Ciasto wstawić do rozgrzanego piernika i piec około 35-40 minut (do tzw. „suchego patyczka”) w 180 stopniach.
Słowa kluczowe: ciasto z płatków owsianych i jabłek
Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami – dodatkowe informacje
(*) Można użyć mąki zwykłej lub pełnoziarnistej – albo je pomieszać.
(**) Fajnie sprawdzi się ksylitol lub erytrol zmieszany z cukrem kokosowym, który nada ciastu karmelowego posmaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto owocowe z glazurą truskawkową
Następny przepis: Ciasto palce lizać