Ciasto orkiszowe pełnoziarniste z jabłkiem
Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych ciastek i ciast, nie można pominąć tego przepisu na ciasto orkiszowe pełnoziarniste z jabłkiem. Z minimalną ilością cukru i dużą ilością naturalnej słodyczy z jabłek, to ciasto jest nie tylko pyszne, ale także odżywcze. Wykorzystanie mąki orkiszowej dodaje mu charakterystycznego, lekko orzechowego smaku, czyniąc z niego wyjątkowy deser lub przekąskę do porannej kawy. Doskonałe dla tych, którzy dbają o zdrowie, ale nie chcą rezygnować z małych przyjemności. Wypróbuj ten przepis na ciasto orkiszowe z jabłkami, a z pewnością się nim zachwycisz!
admin
Składniki:
- 2 małe lub średnie jabłka
- 310 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 150 g mleka 2%
- 70 g oleju rzepakowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 30 g białego cukru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 3-4 łyżki otrąb owsianych
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 duże jajka
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- łyżeczka sody
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ciasto orkiszowe pełnoziarniste z jabłkiem – jak zrobić?
- Piekarnik nastaw na 180 stopni. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
- Mąkę przesiej z sodą, proszkiem i solą. Dodaj otręby, siemię lniane mielone, wszystkie rodzaje cukru i cynamon, a następnie wymieszaj.
- W osobnej misce roztrzep jajka i wymieszaj z olejem i mlekiem.
- Wsypuj suche składniki stopniowo do naczynia z mokrymi i mieszaj energicznie łyżką do połączenia składników.
- Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę ok. 30 cm długości, wlej ciasto i wyrównaj. Następnie powtykaj plasterki jabłek, prostopadle do dłuższego boku.
- Wstaw do piekarnika i piecz 60-65 minut. Przed wyjęciem wysuń i sprawdź patyczkiem czy w środku nie ma surowego ciasta – jeśli jest, wydłuż czas pieczenia i sprawdź ponownie.
- Wyjmij z piekarnika, ostrożnie wyjmij z formy wraz z papierem i pozostaw do wystudzenia. Papier lepiej odchodzi, gdy ciasto trochę przestygnie. Przechowuj w lodówce.
Ciasto orkiszowe pełnoziarniste z jabłkiem – dodatkowe informacje
Żeby ciasto dostarczało mniej kalorii, cukier można zastąpić ksylitolem w proporcji 1:1. Żeby ciasto było bezmleczne i nie dostarczało laktozy, wystarczy zamienić mleko na napój owsiany lub jaglany.