Ciasto orkiszowe pełnoziarniste z jabłkiem

Ciasto orkiszowe pełnoziarniste z jabłkiem

Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych ciastek i ciast, nie można pominąć tego przepisu na ciasto orkiszowe pełnoziarniste z jabłkiem. Z minimalną ilością cukru i dużą ilością naturalnej słodyczy z jabłek, to ciasto jest nie tylko pyszne, ale także odżywcze. Wykorzystanie mąki orkiszowej dodaje mu charakterystycznego, lekko orzechowego smaku, czyniąc z niego wyjątkowy deser lub przekąskę do porannej kawy. Doskonałe dla tych, którzy dbają o zdrowie, ale nie chcą rezygnować z małych przyjemności. Wypróbuj ten przepis na ciasto orkiszowe z jabłkami, a z pewnością się nim zachwycisz!

Składniki:

  • 2 małe lub średnie jabłka
  • 310 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 150 g mleka 2%
  • 70 g oleju rzepakowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 30 g białego cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3-4 łyżki otrąb owsianych
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 duże jajka
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sody
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto orkiszowe pełnoziarniste z jabłkiem – jak zrobić?

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Mąkę przesiej z sodą, proszkiem i solą. Dodaj otręby, siemię lniane mielone, wszystkie rodzaje cukru i cynamon, a następnie wymieszaj.
  3. W osobnej misce roztrzep jajka i wymieszaj z olejem i mlekiem.
  4. Wsypuj suche składniki stopniowo do naczynia z mokrymi i mieszaj energicznie łyżką do połączenia składników.
  5. Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę ok. 30 cm długości, wlej ciasto i wyrównaj. Następnie powtykaj plasterki jabłek, prostopadle do dłuższego boku.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz 60-65 minut. Przed wyjęciem wysuń i sprawdź patyczkiem czy w środku nie ma surowego ciasta – jeśli jest, wydłuż czas pieczenia i sprawdź ponownie.
  7. Wyjmij z piekarnika, ostrożnie wyjmij z formy wraz z papierem i pozostaw do wystudzenia. Papier lepiej odchodzi, gdy ciasto trochę przestygnie. Przechowuj w lodówce.

Ciasto orkiszowe pełnoziarniste z jabłkiem – dodatkowe informacje

Żeby ciasto dostarczało mniej kalorii, cukier można zastąpić ksylitolem w proporcji 1:1. Żeby ciasto było bezmleczne i nie dostarczało laktozy, wystarczy zamienić mleko na napój owsiany lub jaglany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Oreo
Następny przepis: ciasto miodowo - orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode