Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką to idealna propozycja na lekki letni deser. Maślanka dodaje ciasta wilgotność i lekko kremowatą konsystencję, a kruszonka na wierzchu przyciąga wzrok i dodaje smaku. Truskawki nadają deserowi świeżości i niepowtarzalnego słodko-kwaśnego smaku, który idealnie komponuje się z ciastem i kruszonką. Ta kombinacja nie tylko wygląda apetycznie, ale także smakuje wyśmienicie. Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką to doskonały pomysł na smaczną i atrakcyjną dla oka przekąskę na letni piknik albo podwieczorek na tarasie. To tort, który z pewnością pokochają wszyscy smakosze.
admin
Składniki:
- Przepis na blaszkę 25x25cm
- CIASTO
- -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
- -125ml oleju
- -250ml maślanki
- -3/4 szkl cukru
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -2 jajka
- KRUSZONKA
- -10 łyżek mąki
- -8 łyżek oleju
- -6 łyżek cukru
- -pół łyżki cukru waniliowego
- DODATKOWO
- -około 200g truskawek
Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – jak zrobić?
- Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
- Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy.
- Dodajemy olej, proszek do pieczenia, oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek.
- Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy.
- Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki.
- KRUSZONKA: wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy do połączenia – powstanie nam sypka kruszonka.
- Kruszonką posypujemy ciasto, i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Pięknie urośnie.
- Ciasto studzimy i gotowe.
Truskawki – dodatkowe informacje
ciasto maślankowe z truskawkami można przygotować z dowolnymi owocami, polecam maliny, borówki czy brzoskwinie
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto maślankowe z jagodami widelcem mieszane
Następny przepis: Ciasto Metrowiec