Ciasto Metrowiec

Ciasto Metrowiec

Metrowiec to tradycyjne polskie ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza kształtowi przypominającemu szyny kolejowe. Ten przysmak z pewnością przywoła dziecięce wspomnienia. Zarówno jego smak chełmiacki, jak i aksamitna konsystencja są niezapomniane. Ten deser jest mieszanką delikatnego biszkoptu, masy budyniowej i mlecznej czekolady, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Uzyskanie idealnej konsystencji wymaga pewnej wprawy, ale gotowy rezultat jest tego warty. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto metrowiec, to dobrze trafiłeś. Nasz przepis krok po kroku pomoże Ci przygotować to wyśmienite ciasto. Zapewniamy, że Metrowiec przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym łasuchom.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 podłużne blaszki 10×30
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki +3 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
  • 2 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • pół słoiczka kwaśnego dżemu
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić ciasto metrowiec?

  1. Białka ubić z solą na sztywno, dodać porcjami cukier, ubijać aż piana zrobi się szklista, a cukier rozpuści. Dodać żółtka, wymieszać na małych obrotach i dalej mieszając wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlewać olej i wodę. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dosypać kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do podłużnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180*C. Wystudzone ciasto pokroić na kromki o grubości ok.12 mm.
  2. Krem: Obie mąki rozpuścić w 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami, do wrzącego dolać mąki z mlekiem i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec wlać sok z cytryny do smaku.
  3. Kromki ciasta raz jasną, raz ciemną przekładać kremem, co kilka warstw smarować kwaśnym dżemem. W ten sposób zrobić dwa podłużne kawałki ciasta. Resztą kremu posmarować wierzch, polać polewą.
  4. Polewa: Margarynę rozpuścić, nie zagotować, dodać pozostałe składniki, mąkę na końcu, dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu aż polewa zrobi się gładka i aksamitna, a mąka się zaparzy. Lekko przestudzoną polewać ciasto.

Ciasto Metrowiec – dodatkowe informacje

W przepisie miarą jest szklanka o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką
Następny przepis: Ciasto mieszane widelcem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode