Ciasto maślankowe z jagodami widelcem mieszane

Ciasto maślankowe z jagodami widelcem mieszane

Kiedy słodkie, soczyste jagody spotykają się z delikatnym, wilgotnym ciastem maślankowym, powstaje coś magicznego. Nasz przepis na ciasto maślankowe z jagodami totuż dowodzi, jak wspaniałe może być to połączenie. Ciasto maślankowe jest doskonałe dla tych, którzy lubią lekkie, puszyste wypieki. A zawarte w nim jagody dodają niepowtarzalnego smaku i są źródłem wielu cennych witamin. To ciasto to prawdziwy hit na każdą okazję. Zarówno dzieci jak i dorośli pokochają to ciasto maślankowe od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 20-25 dag jagód (lub innych owoców)
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Ciasto maślankowe z jagodami widelcem mieszane – jak zrobić?

  1. Wyrobić palcami kruszonkę i wstawić do lodówki. Wszystkie mokre składniki na ciasto połączyć z suchymi i wymieszać widelcem. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać delikatnie kaszą manną lub drobną bułką tartą, wyłożyć na całą powierzchnię owoce i posypać kruszonką. Użyłam formy do pieczenia 24×35 cm. Piec w temp. 180° ok.45 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto maślankowe z jagodami widelcem mieszane

Piekłam je w blaszce o wym. 24 x 35 cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto Marysieńka
Następny przepis: Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode