Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową to przepyszna propozycja dla miłośników nietypowych wypieków. Ta niekonwencjonalna kompozycja smaków zachwyci niejednego łasucha. Miękkość ciasta idealnie komponuje się z chrupiącymi rodzynkami, a marchew dodaje nie tylko koloru, ale i niepowtarzalnej słodyczy. Całość jest idealnie zrównoważona przez goryczkową polewę czekoladową. Podbij serca swoich bliskich tym wyjątkowym deserem, który bazuje na starannie dobranych składnikach. Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową to gwarancja sukcesu na każdej domowej imprezie i nie tylko. Spróbuj, a na pewno się nie zawiedziesz!

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1/5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • 2,5 szklanki marchewki startej na średnich oczkach
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 2,5 łyżki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka rodzynek obtoczonych w mące
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową – jak zrobić?

  1. 1.

    Jajka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Dodajemy cynamon i olej. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki i marchew i delikatnie mieszamy łyżką.

  2. 2.

    Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (do suchego patyczka, jeśli ciasto w środku będzie surowe, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy dłużej)

  3. 3.

    Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę: połamaną na kostki czekoladę wrzucamy do rondelka razem z masłem i mlekiem. Roztapiamy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Polewamy ciasto.

Ciasto marchewkowe z rodzynkami – dodatkowe informacje

Ciasto z powodzeniem można upiec w prodziżu. Należy wtedy wyłożyć go pergaminem i nagrzać, następnie wlać masę i piec przez 45 minut. Następnie ciasto odłączyć i przez kolejne 10 minut nie podnosić pokrywy. Później pokrywę lekko uchylić i pozostawić pod nią ciasto na 20 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami laskowym
Następny przepis: Ciasto marchewkowo - migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode