Ciasto marchewkowo - migdałowe

Ciasto marchewkowo – migdałowe

Niebywale smaczne, wilgotne i pełne aromatu ciasto marchewkowo-migdałowe to doskonała propozycja na deser dla całej rodziny. Ten wyjątkowy wypiek łączy w sobie słodycz marchewki z delikatnym smakiem migdałów, co sprawia, że jest nie tylko apetyczny, ale i zdrowy. Jego barwa i bogactwo smaków zachwycą zarówno estetów, jak i wszystkich miłośników słodkości. Marchew zapewnia przyjemną słodycz i wilgotność, natomiast migdały dodają chrupkości oraz wyjątkowego aromatu. Można powiedzieć, że to ciasto smakuje jak ucieleśnienie samego lata. Idealne na piknik, urodziny czy spotkanie z przyjaciółmi i rodziną.

Składniki:

  • CIASTO
  • (użyłam szklanki o pojemności 250ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 1/2 szklanki startej marchewki (2 duże marchewki)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • MASA
  • 400g serka homo śmietankowego / naturalnego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • marchewka do dekoracji

Ciasto marchewkowo – migdałowe – jak zrobić?

  1. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. 3/4 zużyjemy do ciasta, 1/4 do masy! Migdały mielimy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielone migdały, cukier, proszek i mieszamy. Następnie dodajemy olej, żółtka i marchewkę – miksujemy. Do ubitych białek stopniowo dodajemy ciasto, delikatnie mieszając. Masę wylewamy do formy (18cm x 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy resztę marchewki i mieszamy. Żelatynę z odrobiną wody podgrzewamy w mikrofali, i dodajemy do masy – mieszamy. Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, przekładamy 1/2 masy. Resztą masy smarujemy górę ciasta i dekorujemy marchewką.

Ciasto marchewkowo – migdałowe – dodatkowe informacje

Kawałki marchewki przecisnęłam przez malutką foremkę do ciastek w kształcie gwiazdek 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową
Następny przepis: CIASTO MAŚLANKOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode