Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową
Składniki:
- 5 jaj
- 1/5 szklanki cukru
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
- 2,5 szklanki marchewki startej na średnich oczkach
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 2,5 łyżki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka rodzynek obtoczonych w mące
- Polewa:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mleka
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową – jak zrobić?
-
1.
Jajka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Dodajemy cynamon i olej. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki i marchew i delikatnie mieszamy łyżką.
-
2.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (do suchego patyczka, jeśli ciasto w środku będzie surowe, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy dłużej)
-
3.
Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę: połamaną na kostki czekoladę wrzucamy do rondelka razem z masłem i mlekiem. Roztapiamy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Polewamy ciasto.
Ciasto marchewkowe z rodzynkami – dodatkowe informacje
Ciasto z powodzeniem można upiec w prodziżu. Należy wtedy wyłożyć go pergaminem i nagrzać, następnie wlać masę i piec przez 45 minut. Następnie ciasto odłączyć i przez kolejne 10 minut nie podnosić pokrywy. Później pokrywę lekko uchylić i pozostawić pod nią ciasto na 20 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami laskowym
Następny przepis: Ciasto marchewkowo - migdałowe