Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem

Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem

Słodki, wilgotny i niezwykle aromatyczny – tak w skrócie można opisać nasz dzisiejszy przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem. Te trzy składniki tworzą doskonałe połączenie smaków, które z pewnością zachwycą każdego miłośnika domowych wypieków. Owoce i orzechy dodają ciastu nie tylko ciekawego smaku, ale również wartości odżywczych. Idealne na weekendowe spotkania z rodziną czy prawdziwe, domowe przyjęcie. Wbrew pozorom, to ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami, to nie jest skomplikowane do wykonania. Zaskocz swoich bliskich tym niecodziennym deserem.

Składniki:

  • 200 gram tartych orzechów włoskich lub migdałów
  • 100 gram oleju
  • 3 jaja
  • 120 gram cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • 1 szklanka utartej na małych oczkach marchwi
  • 1/2 sztuki dojrzałego świeżego ananasa pokrojonego w małą kostkę lub 4 plastry ananasa z puszki pokrojonego w małą kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 puszka mleka kokosowego do ubijania

Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem – jak zrobić?

  1. Przygotować tortownicę 20 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jaja ubić mikserem z cukrem kokosowym na puch, aż zrobi się karmelowy kogel mogel. Następnie wlać olej i ubijać ok. 2 minuty.
  3. Do masy dodać orzechy, przyprawy, marchew i ananasa i dokładnie wymieszać łyżką.
  4. Masę przelać do formy i wyrównać wierzch.
  5. Piec 50 minut w 180 stopniach C.

Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem – dodatkowe informacje

Zamiast orzechów tartych można dać mąkę migdałową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe z jabłkami
Następny przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami laskowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode