Ciasto marchewkowe z jabłkami
Dzisiejszy przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami to prawdziwa ucztą dla podniebienia. Połączenie marchewki i jabłek daje efekt smakowy, który jest nie tylko pyszny, ale także niesamowicie zdrowy. Ta wariacja na temat tradycyjnego ciasta marchewkowego jest odświeżająca i pełna smaku. Ciasto nabiera głębi dzięki dodatkowi jabłek, które nadadzą mu wilgotności oraz słodko-kwaśnego akcentu. Marchew i jabłka tworzą harmonijną kombinację, która przyjemnie zaskoczy nawet najbardziej wybredne podniebienia. To wykwintne ciasto jest doskonałe na niedzielne popołudnie, rodzinne spotkania czy też jako smaczny deser na co dzień.
Składniki:
- Ciasto marchewkowe:
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki marchewki startej na małym oczku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- Masa serowa:
- 50 dag zmielonego 3-krotnie sera
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- kilka kropel aromatu waniliowego
- Masa jabłkowa:
- 4-5 jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
Ciasto marchewkowe z jabłkami – jak zrobić?
- Ciasto marchewkowe: jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Na przemian połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i olejem. Dodać marchewkę i wymieszać. Ciasto przelać do formy (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 180 st. Wystudzić.
- Masa serowa: do garnka wbić jajka, przełożyć ser, cukier, proszek budyniowy i aromat. Wymieszać i zagotować na wolnym ogniu (masa ma być gęsta).
- Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę, po czym przełożyć na patelnię i uprażyć na małym ogniu, z odrobiną wody. Następnie w 1,5 szklance gorącej wody rozpuścić galaretki i dodać do jabłek. Całość dokładnie wymieszać do połączenia i odstawić do stężenia.
- Ostudzony biszkopt marchewkowy przekroić wzdłuż na pół. Jedną część posmarować masą serową (odłożyć 2 łyżki ) i przykryć drugim plackiem. Posmarować odłożonym serem i na to wylać stężałą galaretkę z jabłkami. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz, a najlepiej całą noc. Smacznego!
Ciasto marchewkowe z jabłkami – dodatkowe informacje
* ciasto można wzbogacić bakaliami
* zamiast jabłek można użyć gruszek, będzie wtedy słodsze
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM
Następny przepis: Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym