Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym

Chińczycy, którzy spopularyzowali pieczenie z użyciem marchwi, wpadli na genialny pomysł, który doczekał się upodobania na całym świecie. Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym, nie bez powodu, zdobyło smakiem serca wielu gourmandów. Ten przepis, gdy tylko go zobaczysz, urzeka prostotą wykonania. Zapach, jaki wypełnia kuchnię podczas pieczenia, jest naprawdę porywający. Delikatne ciasto z kontrastującym kremem cytrynowym jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i pożywne. Delikatna słodycz marchewki świetnie łączy się z lekko kwaskowym, orzeźwiającym kremem. Idealne na rodzinne spotkania, urodziny albo po prostu leniwe popołudnie z książką.

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki marchewki startej na małych oczkach
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g rodzynek
  • puszka ananasa
  • MASA:
  • 3 op serka philadelphia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • sok wyciśnięty z cytryny

Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym – jak zrobić?

  1. Do miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać olej wszystko ubić. Mąkę zmieszać z cynamonem, przyprawą do piernika, solą, sodą, proszkiem do pieczenia. Do startej marchewki dodać pokrojonego w kostkę ananasa i rodzynki. Do ubitych jajek wsypać suche składniki, wymieszać, dodać marchewkę wymieszaną z ananasem i rodzynkami. Ciasto podzielić na 2 części, upiec 2 placki. Czas pieczenia 40-45 minut, temp. 175-180*C. Forma 24/24cm.
  2. Do miękkiego masła dodać serki i cukier, dokładnie utrzeć, wlać sok z cytryny. Odłożyć kilka łyżek kremu, resztą kremu przełożyć wystudzone placki, pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, udekorować gotowana marchewką.

xxxx – dodatkowe informacje

Sok z cytryny możemy zastąpić sokiem z pomarańczy. Ilość soku zależy od wielkości cytryny i własnego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe z jabłkami
Następny przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami laskowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode