Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem
Słodki, wilgotny i niezwykle aromatyczny – tak w skrócie można opisać nasz dzisiejszy przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem. Te trzy składniki tworzą doskonałe połączenie smaków, które z pewnością zachwycą każdego miłośnika domowych wypieków. Owoce i orzechy dodają ciastu nie tylko ciekawego smaku, ale również wartości odżywczych. Idealne na weekendowe spotkania z rodziną czy prawdziwe, domowe przyjęcie. Wbrew pozorom, to ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami, to nie jest skomplikowane do wykonania. Zaskocz swoich bliskich tym niecodziennym deserem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 gram tartych orzechów włoskich lub migdałów
- 100 gram oleju
- 3 jaja
- 120 gram cukru kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- 1 szklanka utartej na małych oczkach marchwi
- 1/2 sztuki dojrzałego świeżego ananasa pokrojonego w małą kostkę lub 4 plastry ananasa z puszki pokrojonego w małą kostkę
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 1 puszka mleka kokosowego do ubijania
Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem – jak zrobić?
- Przygotować tortownicę 20 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jaja ubić mikserem z cukrem kokosowym na puch, aż zrobi się karmelowy kogel mogel. Następnie wlać olej i ubijać ok. 2 minuty.
- Do masy dodać orzechy, przyprawy, marchew i ananasa i dokładnie wymieszać łyżką.
- Masę przelać do formy i wyrównać wierzch.
- Piec 50 minut w 180 stopniach C.
Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem – dodatkowe informacje
Zamiast orzechów tartych można dać mąkę migdałową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe z jabłkami
Następny przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami laskowym