CIASTO LUKSUSOWE

CIASTO LUKSUSOWE

Ciasto Luksusowe to przepis dla osób, które szukają czegoś wyrafinowanego i specjalnego. Jest to kolejny poziom elegancji w świecie pieczenia. To ciasto, które zachwyci nie tylko podniebienie, ale i oczy. Ekskluzywne ciasto, które stanowi prawdziwe arcydzieło – od wyszukanych składników po efektowną prezentację. Serwowanie ciasta luksusowego to idealny sposób na dodanie blasku do każdego przyjęcia czy uroczystości. To jedno z tych ekskluzywnych ciast, które zostają zapamiętane na długo. Przygotujcie się więc na kulinarną ucztę pełną smaku, elegancji i luksusu. Zaskoczcie swoich gości i zafundujcie im niesamowite doznania smakowe.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 2 BLATY CIASTA:
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 15 dag cukru
  • 20 dag maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 10 dag suchego maku (można mniej)
  • 10 dag kokosu
  • SKŁADNIKI NA KOLEJNE 2 CIASTA:
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 15 dag cukru
  • 20 dag maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 10 dag mielonych orzechów
  • 2 łyżki kakao
  • KREM:
  • 0,5 puszki masy krówkowej
  • kostka masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • ORAZ:
  • słoik marmolady z pigwy lub smażonych jabłek
  • 0,5 słoika dżemu z porzeczek lub innego kwaśnego
  • POLEWA:
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany 30 lub 36 %

Ekskluzywne ciasto – jak zrobić?

  1. DWA BLATY CIASTA:
    1. 4 całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą i puszystą masę, gdy podwoi objętość wlewamy powoli olej i chwilę miksujemy. Mąkę, proszek i sodę przesiewamy, wsypujemy do jajek w 3 partiach, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy mak a do 2 kokosy. Mieszamy.
    2. Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja miałam 2 blachy). Wlewamy ciasto i wyrównujemy.
    3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C- góra dół, każde z ciast pieczemy ok. 15-20 minut.
  2. KOLEJNE 2 CIASTA:
    1. Ciasta robimy jak wyżej. Dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy kakao a do 2 orzechy. Pieczemy w tych samych blachach co poprzednie ciasta – temp. 180 st. C-góra dół ok 15-20 minut.
  3. KREM:
    1. Szklankę mleka gotujemy, w pozostałej połowie mieszamy budyń, wlewamy na wrzące mleko. Mieszamy i chwilę gotujemy. Przykrywamy folią i odstawiam do wystudzenia.
    2. Masło w temp. pokojowej ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu. Następnie dodajemy po łyżce masy krówkowej i kakao. Dobrze miksujemy.
  4. SKŁADANIE CIASTA:
    1. Ciasto makowe
    2. Połowa dżemu z porzeczek
    3. Połowa kremu
    4. Ciasto kokosowe
    5. Marmolada z pigwy lub smażone jabłka
    6. Ciasto kakaowe
    7. Pozostały dżem z porzeczek
    8. Krem
    9. Ciasto orzechowe
    10. Polewa
  5. POLEWA:
    Połamaną czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto i równo smarujemy. Możemy posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.

Porady – dodatkowe informacje

*Zamiast marmolady z pigwy można użyć smażonych jabłek. Około 1-1,5 kg należy obrać i zetrzeć. Dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Według potrzeby dosładzamy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną (1 kopiata łyżka rozpuszczona w niewielkiej ilości wody). Wlewamy i chwilę gotujemy.
Blaty ciasta możemy nasączyć kawą, herbatą, alkoholem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Lion
Następny przepis: Ciasto Magistra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode