Ciasto Lion

Ciasto Lion

Przygotowanie domowej wersji ulubionych przekąsek to świetny pomysł na spędzenie czasu w kuchni. Dziś prezentujemy przepis na Ciasto Lion – pyszną i łatwą w wykonaniu alternatywę dla klasycznego batonu. To wyjątkowe ciasto, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Najlepsze jest to, że do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika! Co więcej, składniki są proste i łatwo dostępne, dlatego każdy może spróbować swoich sił w przygotowaniu tego pysznego deseru. Jeżeli więc jesteś fanem batonu Lion, pokochasz ten przepis! Ciasto Lion – to połączenie kremowej masy i chrupiących elementów.

Składniki:

  • spód:
  • 400 g herbatników
  • 440 g masy krówkowej
  • masa serowa z batonikami:
  • 750g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremowej 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 batony lion
  • masa śmietanowa:
  • 500 g śmietany kremowej 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix
  • 2 batony lion

Ciasto lion – jak zrobić?

  1. Dno blaszki o wymiarach 24×33 wykładamy herbatnikami, smarujemy masą krówkową, przykrywamy warstwą herbatników. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Batony siekamy, dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy na herbatniki. Przykrywamy warstwą herbatników. Śmietanę 36% ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarowujemy po herbatnikach. Wierzch posypujemy posiekanymi batonami.

Słowa kluczowe: placek lion przepis, placek lion bez pieczenia, ciasto z batonem lion, lion przepis, przepis na ciasto lion, placek lion, ciasto lion przepis, ciasto lion bez pieczenia, ciasto lion

Ciasto Lion – dodatkowe informacje

Na noc wstawiamy ciasto Lion do lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto łaciate z masą sernikową
Następny przepis: CIASTO LUKSUSOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode