Ciasto Magistra

Ciasto Magistra

Ciasto Magistra to wyjątkowy przepis, który przyciąga smakiem i wyglądem. Właśnie tę potrawę ostatnio przygotowywała Siostra Anastazja, znana z własnych reinterpretacji tradycyjnej polskiej kuchni. Ciasto to jest idealnym połączeniem smaku ambasadora z niepowtarzalnym aromatem. Jest to idealny deser na spotkanie z bliskimi czy też na specjalne okazje. Przygotowanie go z pewnością przyniesie radość każdemu domowemu cukiernikowi. Ciasto Magistra to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości – warto przekonać się o tym na własnej skórze.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 4 duże jaja (oryginalnie jest 6)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • Biszkopt różowy:
  • 4 duże jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki (część mąki zastąpić dodając wiśniowy kisiel)
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • kostka masła
  • Masa z galaretką:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka wody
  • Masa z nutellą:
  • 40 dag nutelli
  • 1 listek wafla
  • Masa śmietanowa:
  • 2 śmietanki do ubijania 30% (po 200 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny na 1/3 szklanki wody
  • kakao do oprószenia ciasta

Ciasto magistra – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Upiec biszkopt jasny: białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać cukier i po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać łyżką. Piec 30 min w 180 st. (termoobieg).
  2. 2.
    Masa budyniowa: Z mleka, cukrów, żółtek i budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło, a następnie dodawać po łyżce przestudzony budyń i ucierać na gładką masę.
  3. 3.
    Masa z galaretką: Odlać sok z brzoskwiń, dodać do niego galaretki rozpuszczone w szklance wody. Gdy zacznie tężeć, dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.
  4. 4.
    Masa z nutellą: Nutellę rozgrzać na parze wodnej, a następnie wmieszać wafel, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. 5.
    Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać letnią żelatynę.
  6. 6.
    Przełożenie: biszkopt jasny – masa z nutellą – biszkopt różowy – masa budyniowa – ułożone wzdłuż paski ciemnego biszkoptu, pomiędzy nimi masa z galaretką – masa śmietanowa – oprószyć kakao. SMACZNEGO !!!!!

Ciasto Magistra – dodatkowe informacje

Biszkopty można nasączyć np. herbatą


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO LUKSUSOWE
Następny przepis: Ciasto makowe z marcepanowym kremem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode