Ciasto makowe z marcepanowym kremem

Ciasto makowe z marcepanowym kremem

Ciesz się wyjątkowym smakiem ciasta makowego z marcepanowym kremem. To niezwykle delikatne, aromatyczne i po prostu przepyszne ciasto to prawdziwy rarytas, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika deserów. Jego specyficzny smak zawdzięczamy doskonałemu połączeniu makowca i kremu marcepanowego. Ta propozycja jest idealna na specjalne okazje – święta, urodziny, imieniny czy nawet niedzielne spotkanie z rodziną przy wspólnym stole. Zagwarantuj sobie i swoim bliskim prawdziwą, kulinarną ucztę. Niech ciasto makowe z marcepanowym kremem stanie się Twoim kolejnym ulubionym deserem.

Składniki:

  • Ciasto makowe:
  • 5 jajek, osobno żółtka i białka
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka maku
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krem marcepanowy:
  • 200 g masy marcepanowej
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 budyń śmietankowy na 1/2 l mleka
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Ciasto makowe z marcepanowym kremem – jak zrobić?

  1. Mak zalej ciepłą wodą i zostaw na godzinę. Potem odsącz i zmiel (można w malakserze). Żółtka ubij z cukrem na białą masę. Białka ubij osobno na sztywno. Do żółtek dodawaj po 1-2 łyżki zmielonego maku i miksuj. Dodawaj też stopniowo kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Do masy żółtkowej dodawaj stopniowo ubite białtka, mieszaj wszystko powoli i tylko szpatułką lub drewnianą łyżką.
  2. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Blaszkę o rozm. 37 cm x 25 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Masę wylej ostrożnie na blachę, wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut. Zostaw do ostygnięcia.
  3. Ugotuj budyń, ale na 400 ml mleka i z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce wlej wodę, wstaw na palnik. Na garnek z wodą połóż szklaną miskę, do miski wlej śmietankę i wkruszaj stopniowo marcepan. Całość mieszaj rózgą, marcepan rozpuści się, tworząc ze śmietanką gęstą masę. Taką masę dodaj do jeszcze ciepłego budyniu, wymieszaj porządnie. Zostaw do lekkiego przestudzenia. Potem dodawaj stopniowo miękkie masło i wmiksuj je porządnie. Gotowy krem wyłóż na upieczony, schłodzony spód.
  4. Do rondelka o grubym dnie połam gorzką czekoladę i dodaj 1 łyżkę masła, mieszaj aż czekolada się rozpuści. Gdyby za mocno się podgrzewała zestaw garnek z palnika. Taką posmaruj ciasto, najlepiej pędzelkiem silikonowym. Wstaw do lodówki, by polewa zastygła.

Ciasto makowe z marcepanowym kremem – dodatkowe informacje

Ciasto trochę źle się kroiło, to przez zastygłą polewę czekoladową, polecam zrobić z pół tabliczki czekolady i wtedy tylko jakieś zygzaki, żeby nie pokrywać całego ciasta czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto makowe a'la Baletki
Następny przepis: Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode