Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami

Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami

Zanurz się w smakowite doznania przygotowując nasze ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami. To nie tylko wspaniały dodatek do rodzinnego obiadu, ale także idealny deser na każdą okazję. Kuszący, słodki smak makowego ciasta pięknie kontrastuje z kremową śmietaną i soczystością brzoskwiń. Ten przepis stanowi połączenie prostoty i elegancji, dając w efekcie deser, który zadowoli każde podniebienie. Odkryj, jak łatwo jest stworzyć ten piękny i pyszny wypiek, który z pewnością zainteresuje Twoich gości i doda blasku każdej domowej kolacji. Każde kęs ciasta makowego z brzoskwiniami jest jak małe święto smaku.

Składniki:

  • Forma: 24×42 cm
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 budyń śmietankowy
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • Sól do smaku
  • Papier do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie – 820 g
  • 2 opakowania śmietanki 30% (2×330 ml)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • ½ szklanki powideł śliwkowych

Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami – jak zrobić?

  1. Wykonanie: formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Mąkę, budyń, mak i proszek do pieczenia – wymieszać. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wylać ciasto do blachy, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni . Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować cienko powidłami.
  2. 1 galaretkę rozpuścić w syropie z brzoskwiń dobrze podgrzanym, drugą rozpuścić w ¾ gorącej wody podanej na opakowaniu. Obie galaretki wystudzić. Brzoskwinie pokroić drobno.
  3. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, porcjami dodawać galaretkę rozpuszczoną w syropie, delikatnie wymieszać.
  4. Na 1 połówkę ciasta posmarowaną powidłami wyłożyć 2/3 masy śmietanowej, rozłożyć pół pokrojonych brzoskwiń, przykryć drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Rozłożyć pozostały krem śmietanowy, rozłożyć pozostałe brzoskwinie. Zalać ciasto krzepnącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami – dodatkowe informacje

1. Ciasto makowe z brzoskwiniami przed podaniem dobrze jest schłodzić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto makowe z marcepanowym kremem
Następny przepis: Ciasto makowo jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode