CIASTO LUKSUSOWE
Ciasto Luksusowe to przepis dla osób, które szukają czegoś wyrafinowanego i specjalnego. Jest to kolejny poziom elegancji w świecie pieczenia. To ciasto, które zachwyci nie tylko podniebienie, ale i oczy. Ekskluzywne ciasto, które stanowi prawdziwe arcydzieło – od wyszukanych składników po efektowną prezentację. Serwowanie ciasta luksusowego to idealny sposób na dodanie blasku do każdego przyjęcia czy uroczystości. To jedno z tych ekskluzywnych ciast, które zostają zapamiętane na długo. Przygotujcie się więc na kulinarną ucztę pełną smaku, elegancji i luksusu. Zaskoczcie swoich gości i zafundujcie im niesamowite doznania smakowe.
Piotr Zieliński
Składniki:
- SKŁADNIKI NA 2 BLATY CIASTA:
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 15 dag cukru
- 20 dag maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 0,5 szklanki oleju
- 10 dag suchego maku (można mniej)
- 10 dag kokosu
- SKŁADNIKI NA KOLEJNE 2 CIASTA:
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 15 dag cukru
- 20 dag maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 0,5 szklanki oleju
- 10 dag mielonych orzechów
- 2 łyżki kakao
- KREM:
- 0,5 puszki masy krówkowej
- kostka masła
- 2-3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- ORAZ:
- słoik marmolady z pigwy lub smażonych jabłek
- 0,5 słoika dżemu z porzeczek lub innego kwaśnego
- POLEWA:
- 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 2-3 łyżki śmietany 30 lub 36 %
Ekskluzywne ciasto – jak zrobić?
- DWA BLATY CIASTA:
1. 4 całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą i puszystą masę, gdy podwoi objętość wlewamy powoli olej i chwilę miksujemy. Mąkę, proszek i sodę przesiewamy, wsypujemy do jajek w 3 partiach, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy mak a do 2 kokosy. Mieszamy.
2. Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia (ja miałam 2 blachy). Wlewamy ciasto i wyrównujemy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C- góra dół, każde z ciast pieczemy ok. 15-20 minut. - KOLEJNE 2 CIASTA:
1. Ciasta robimy jak wyżej. Dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy kakao a do 2 orzechy. Pieczemy w tych samych blachach co poprzednie ciasta – temp. 180 st. C-góra dół ok 15-20 minut. - KREM:
1. Szklankę mleka gotujemy, w pozostałej połowie mieszamy budyń, wlewamy na wrzące mleko. Mieszamy i chwilę gotujemy. Przykrywamy folią i odstawiam do wystudzenia.
2. Masło w temp. pokojowej ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu. Następnie dodajemy po łyżce masy krówkowej i kakao. Dobrze miksujemy. - SKŁADANIE CIASTA:
1. Ciasto makowe
2. Połowa dżemu z porzeczek
3. Połowa kremu
4. Ciasto kokosowe
5. Marmolada z pigwy lub smażone jabłka
6. Ciasto kakaowe
7. Pozostały dżem z porzeczek
8. Krem
9. Ciasto orzechowe
10. Polewa - POLEWA:
Połamaną czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto i równo smarujemy. Możemy posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.
Porady – dodatkowe informacje
*Zamiast marmolady z pigwy można użyć smażonych jabłek. Około 1-1,5 kg należy obrać i zetrzeć. Dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Według potrzeby dosładzamy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną (1 kopiata łyżka rozpuszczona w niewielkiej ilości wody). Wlewamy i chwilę gotujemy.
Blaty ciasta możemy nasączyć kawą, herbatą, alkoholem.