Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Zapraszamy na kulinarną wyprawę do baśniowego lasu z naszym przepisem na ciasto „Leśny Mech”. Ten unikalny deser nie tylko zachwyca pięknym, zielonym wyglądem przypominającym naturalny mech, ale również delikatną, rozpływającą się w ustach konsystencją i wyśmienitym smakiem. Kluczowym składnikiem jest tutaj masa śmietanowa z żelatyną, która nadaje ciastu niepowtarzalnej struktury i aromatu. To niezapomniane połączenie smaków sprawi, że ten przepis z pewnością stanowić będzie ozdobę każdej domowej uczt. Przygotuj się na komplementy od zachwyconych gości!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru, w tym cukier wanilinowy
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 400 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny

Ciasto leśny mech – jak zrobić?

  1. Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć z wody. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać powoli olej, mąkę z proszkiem i wszystko połączyć miksując. Na koniec dodać szpinak, wymieszać łyżką. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 1 godzinę w 180 C. Ciasto wyjąć i ostudzić. Wierzch ciasta skroić i pokruszyć w ręce lub widelcem wydłubać kawałeczki- odłożyć.
  2. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Bardzo zimną śmietanę ubić mikserem na średnich obrotach, pod koniec wsypując cukier puder. Wlać powoli żelatynę i połączyć.
  3. Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć. Smacznego 🙂

Ciasto leśny mech – dodatkowe informacje

Szpinak jest najlepiej rozmrozić poprzedniego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto łaciate z masą sernikową
Następny przepis: CIASTO LUKSUSOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode