Ciasto królewskie mojej mamy

Ciasto królewskie mojej mamy

Zdarzyło mi się zatęsknić za smakiem dzieciństwa, za chwilami spędzonymi w kuchni mojej mamy, obserwując jak z łatwością tworzy wspaniałe ciasta. Jej specjalnością było ciasto królewskie, które zawsze piekła na specjalne okazje. To prawdziwa słodka uczta, pełna warstw kremu, polewy czekoladowej i delikatnego biszkoptu. Ten przepis jest dla mnie wyjątkowo cenny, ponieważ zawiera całe pokłady wspomnień związanych z domem rodzinnym. Chciałbym podzielić się z Wami tym sekretnym przepisem mojej mamy, który przeniesie Was w podróż do krainy pełnej słodkości i prawdziwych domowych smaków. Zapraszam do spróbowania ciasta królewskiego mojej mamy.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g maki pszennej tortowej
  • 2 duże jajka
  • 220 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki sody
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%
  • Składniki na krem kakaowy:
  • 100 g kaszy manna
  • 110 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g margaryny/masła
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • Składniki na masę serową:
  • 1 ½ kg tłustego twarogu
  • 250 g margaryny
  • 5 dużych jaj (oddzielnie białka, oddzielnie żółtka)
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 60 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 8 łyżek mleka
  • 40 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • tłuszcz do formy
  • mąka

Ciasto królewskie mojej mamy – jak zrobić?

Ciasto królewskie mojej mamy – dodatkowe informacje

Placki miodowe można upiec dzień wcześniej! Jeśli masa serowa będzie za rzadka, proponuję dodać więcej budyniu albo mąki ziemniaczanej. Budyń i mąkę należy rozpuścić w jak najmniejszej ilości mleka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kręcone z czereśniami
Następny przepis: Ciasto Krówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode