Ciasto Krówka

Ciasto Krówka

Podnieś swoje umiejętności cukiernicze na wyższy poziom! Przedstawiamy Ci niesamowity przepis na przepyszne ciasto o kuszącej nazwie – „Krówka”. Najlepszy efekt osiągniesz, wykorzystując produkt „Krówka” od Dr Oetker, lidera w dziedzinie produktów do domowego pieczenia. Ciasto „Krówka” Dr Oetker to idealna połączenie klasycznego, puszystego biszkoptu z delikatnym kremem o smaku legendarnej polskiej słodkości – krówki. Dodaj do tego intensywnie czekoladową polewę, a uzyskasz niepowtarzalne połączenie klasycznych smaków, które ucieszą podniebienia nie tylko miłośników słodkości.

Składniki:

  • Do biszkoptu: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek oliwy, szczypta soli
  • Dodatkowo: 2-3 banany, masa krówkowa, biszkopty, duża śmietana 36% (lub krem dr. Oetker śmietankowy), 1,5 łyżeczki cukru pudru, gorzka czekolada

Ciasto „krówka” – jak zrobić?

  1. Mikserem:

    1. Oddzielić białka od żółtek.
    2. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
    3. Dodać szklankę cukru.
    4. Dodać żółtka.
    5. (Bez miksera) Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito.
    6. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki razem. Dodajemy stopniowo oliwę.
    7. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę. Pieczemy.
    8. Na zimny biszkopt wykładamy masę krówkową.
    9. Banany kroimy w plasterki, kropimy sokiem z cytryny, aby nie czerniały. Wykładamy na masę krówkową.
    10. Układamy biszkopty.
    11. Ubijamy śmietanę 36% z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru pudru (lub robimy krem dr. Oetker śmietankowy). Wykładamy na resztę składników.
    12. Gorzką czekoladę trzemy na tarce. Posypujemy ciasto przed podaniem.

Mikserem:
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
3. Dodać szklankę cukru.
4. Dodać żółtka
5. (Bez miksera) Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito.
6. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki razem. Dodajemy stopniowo oliwę.
7. Cisto wylewamy na dużą blaszkę. Pieczemy.
8. Na zimny biszkopt wykładamy masę krówkową.
9. Banany kroimy w plasterki, kropimy sokiem z cytryny, aby nie czerniały. Wykładamy na masę krówkową.
10. Układamy biszkopty.
11. Ubijamy śmietanę 36% z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru pudru. (lub robimy krem dr. Oetker śmietankowy). Wykładamy na resztę składników
12. Gorzką czekoladę trzemy na tarce. Posypujemy ciasto przed podaniem.

Ciasto Krówka – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej jest posypać czekoladą tuż przed podaniem, aby nie zgorzkniało.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto królewskie mojej mamy
Następny przepis: Ciasto Krówkowo-Kakaowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode