Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
- Ciasto
- 6 jaj
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 1/4 szklanki oleju
- 3,5 szklanki mąki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
- Kruszonka
- 100 g masła (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- Dodatkowo
- 600 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką – jak zrobić?
-
1.
KruszonkaZ podanych składników wyrabiamy kruszonkę. Gotową kruszonkę umieszczamy w woreczku i wkładamy do zamrażarki.
-
2.
RabarbarRabarbar myjemy, obieramy i kroimy w większa kostkę, posypujemy cukrem i mąką, odstawiamy.
-
3.
CiastoDo miski wbijamy jajka, następnie wsypujemy cukier, cukier waniliowy, wlewamy olej i jogurt naturalny. Wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą za pomocą łyżki lub rózgi. Do wymieszanego ciasta przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
-
4.
BrytfankęWykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto na wierzch rozkładamy wcześniej przygotowany rabarbar. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, nieolepiony masą, ciasto jest gotowe do wyjęcia).
Słowa kluczowe: przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem, jogurtowe z rabarbarem, ciasto z rabarbarem na jogurcie, placek jogurtowy z rabarbarem, ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką, ciasto jogurtowo rabarbarowe, ciasto jogurtowe z rabarbarem
Porady – dodatkowe informacje
Jajka i jogurt naturalny powinny być w temperaturze pokojowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z morelami
Następny przepis: ciasto jogurtowe z truskawkami