ciasto jogurtowe z truskawkami
Zapraszamy do odkrycia prostego w przygotowaniu, a zarazem niezwykle smacznego przepisu na ciasto jogurtowe z truskawkami. To lekkie, orzeźwiające i perfekcyjnie słodkie ciasto stanowi doskonałe połączenie delikatnej konsystencji ciasta z wyrazistym smakiem słodkich, soczystych truskawek. Znakomicie sprawdzi się jako deser na różnego rodzaju spotkania, a także jako słodka przekąska na popołudniowej herbatce. Przygotowanie tej pyszności nie zajmie Ci dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zostanie doceniony przez Twoich bliskich. Pachnące jogurtem ciasto z truskawkami – prawdziwa uczta dla podniebienia i oka.
admin
Składniki:
- Ciasto: 2 jajka, 250g mąki, 125g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125g margaryny, 300g jogurtu naturalnego
- Dodatkowo: 400g truskawek, cukier puder
Ciasto jogurtowe z truskawkami – jak zrobić?
- Ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem; cały czas ucierając dodajemy jajka do uzyskania jednolitej masy; następnie na przemian po trochu dodajemy mąkę przesiana z proszkiem oraz jogurt i mieszamy łyżką (nie mikserem) do połączenia wszystkich składników; tortownicę lub blachę(w zależności czy chcemy wysokie ciasto czy jak u mnie niskie) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną; wylewamy ciasto
- Gdy ciasto jest już w formie, umyte i osuszone truskawki kroimy na pół i układamy na cieście jedno przy drugim; Pieczemy w temp. 160 stopni przez 50 min; gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem
Porady – dodatkowe informacje
Dodając do ciasta jogurt naturalny wybierz grecki; jest gęstszy dzięki czemu masa jest sztywna i ułożone na niej truskawki nie opadną na dno w czasie pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Następny przepis: Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką