Ciasto jogurtowe z morelami

Ciasto jogurtowe z morelami

To nie jest zwykły przepis na ciasto. Jest to wykwintny deser o nazwie Ciasto jogurtowe z morelami, który z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Ciasto to jest idealne dla osób, które kochają rich smak moreli oraz lekko kwasowy smak jogurtu. Kompozycja tych dwóch składników zapewnia wyjątkowe doświadczenie kulinarne, które zapewne pozostanie na długo w pamięci. To ciasto jogurtowe z morelami jest idealne na letnie dni, kiedy morele są najlepsze, ale sprawdzi się także jako deser na co dzień, ponieważ jest dość łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego o wadze około 180-200 g
  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • Ponadto:
  • około 1 kg moreli
  • oraz cukier puder do posypania

Ciasto jogurtowe z morelami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Do jogurtu dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, olej i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą, delikatnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 24×24 cm.
  2. Morele obrać ze skórki, pozbawić pestek, pokroić na kawałki i poukładać na cieście. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min.
  3. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z morelami – dodatkowe informacje

Morele można zastąpić innymi owocami sezonowymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z jagodami
Następny przepis: Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode