Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką
Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na absolutnie wyśmienite ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką. Ten przepis jest niezwykle prosty do przygotowania, a efekt końcowy na pewno Was zaskoczy. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne święta lub po prostu do popołudniowej kawy. Wszystko, czego potrzebujecie to blender kubkowy, który genialnie upraszcza cały proces. A jako, że to ciasto jogurtowe na kubki, każda porcja jest idealnie dopasowana do jednej osoby, co dodatkowo ułatwia podawanie deseru. Więc jeżeli szukacie prostego, ale efektownego deseru, to właśnie on jest idealny.
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kubek jogurtu naturalnego (około 330 g)
- 3 kubki mąki pszennej
- 1 kubek cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 kubek oleju roślinnego
- Kruszonka:
- 50 g schłodzonego masła
- 100 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kwaśne, drobne owoce, np. porzeczki
- cukier puder
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką – jak zrobić?
- Składniki na ciasto włożyć do miski i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników (nie używać miksera).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, góra-dół.
- Tortownicę 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy.
- Schłodzone masło, cukier puder i masło wymieszać, tak, aby powstała kruszonka.
- Suche i odszypułkowane owoce włożyć do drugiej miski i obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie ułożyć je na wierzchu ciasta i posypać obficie kruszonką.
- Ciasto piec przez 50 – 60 minut lub do „suchego patyczka”.
- Posypać cukrem pudrem i kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Sposób przygotowania ciasta jogurtowego z owocami i kruszonką:
- Składniki na ciasto włożyć do miski i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników (nie używaj blendera kubkowego).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, góra-dół.
- Tortownicę 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy.
- Schłodzone masło, cukier puder i masło wymieszać, tak, aby powstała kruszonka.
- Suche i odszypułkowane owoce włożyć do drugiej miski i obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie ułożyć je na wierzchu ciasta i posypać obficie kruszonką.
- Ciasto piec przez 50 – 60 minut lub do „suchego patyczka”.
- Posypać cukrem pudrem i kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
1. Składniki na ciasto MUSZĄ być w temperaturze pokojowej.
2. Do odmierzania składników należy używać kubka po jogurcie.
3. Używając większych owoców należy je pokroić na małe kawałki.
4. Ciasto można upiec z połowy porcji w tortownicy 18 cm, a resztę w foremkach na babeczki.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z morelami
Następny przepis: ciasto jogurtowe z truskawkami