Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na absolutnie wyśmienite ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką. Ten przepis jest niezwykle prosty do przygotowania, a efekt końcowy na pewno Was zaskoczy. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne święta lub po prostu do popołudniowej kawy. Wszystko, czego potrzebujecie to blender kubkowy, który genialnie upraszcza cały proces. A jako, że to ciasto jogurtowe na kubki, każda porcja jest idealnie dopasowana do jednej osoby, co dodatkowo ułatwia podawanie deseru. Więc jeżeli szukacie prostego, ale efektownego deseru, to właśnie on jest idealny.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (około 330 g)
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 1 kubek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1 kubek oleju roślinnego
  • Kruszonka:
  • 50 g schłodzonego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kwaśne, drobne owoce, np. porzeczki
  • cukier puder

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto włożyć do miski i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników (nie używać miksera).
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, góra-dół.
  3. Tortownicę 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy.
  4. Schłodzone masło, cukier puder i masło wymieszać, tak, aby powstała kruszonka.
  5. Suche i odszypułkowane owoce włożyć do drugiej miski i obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie ułożyć je na wierzchu ciasta i posypać obficie kruszonką.
  6. Ciasto piec przez 50 – 60 minut lub do „suchego patyczka”.
  7. Posypać cukrem pudrem i kroić po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

Sposób przygotowania ciasta jogurtowego z owocami i kruszonką:

  1. Składniki na ciasto włożyć do miski i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników (nie używaj blendera kubkowego).
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, góra-dół.
  3. Tortownicę 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy.
  4. Schłodzone masło, cukier puder i masło wymieszać, tak, aby powstała kruszonka.
  5. Suche i odszypułkowane owoce włożyć do drugiej miski i obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie ułożyć je na wierzchu ciasta i posypać obficie kruszonką.
  6. Ciasto piec przez 50 – 60 minut lub do „suchego patyczka”.
  7. Posypać cukrem pudrem i kroić po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

1. Składniki na ciasto MUSZĄ być w temperaturze pokojowej.

2. Do odmierzania składników należy używać kubka po jogurcie.

3. Używając większych owoców należy je pokroić na małe kawałki.

4. Ciasto można upiec z połowy porcji w tortownicy 18 cm, a resztę w foremkach na babeczki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z morelami
Następny przepis: ciasto jogurtowe z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode