Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

Przygotowanie ciasta jogurtowego z jagodami to prawdziwa przyjemność dla wszystkich entuzjastów słodkości. Ten przepis na ciasto jogurtowe z jagodami to idealna propozycja na letni deser, kiedy jagody są najbardziej soczyste i pachnące. Ciasto jest lekkie i niezbyt słodkie, dzięki czemu potrafi zaskoczyć niejednego smakosza. Wyróżnia się nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem – jagody nadają ciastu pięknego, niebieskawego koloru. To połączenie kremowego smaku jogurtu i delikatnej kwaskowatości jagód tworzy niepowtarzalne połączenie, które na długo zapada w pamięć i zachęca do częstszego powrotu do tego przepisu.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szklanka jagód

Ciasto jogurtowe z jagodami – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jaja miksujemy z cukrami, powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki i układamy na wierzchu owoce. Pieczemy 45-50 min. w temp. 180 stopni. Można posypać cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z jagodami – dodatkowe informacje

Zamiast jagód możemy dodać do ciasta inne owoce np. maliny, rabarbar, truskawki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z gruszkami
Następny przepis: Ciasto jogurtowe z morelami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode