Ciasto jogurtowe z gruszkami

Ciasto jogurtowe z gruszkami

Prosty, elegancki i pełen smaku – taki jest przepis na Ciasto jogurtowe z gruszkami. To doskonały sposób na zaspokojenie słodkiego zęba, bez zbędnego poczucia winy. Jogurt dodaje ciastu lekkości i wilgotności, podkreślając jednocześnie delikatność gruszek. Ta wyjątkowa kombinacja smaków zadowoli zarówno małych, jak i dużych smakoszy. Ciasto jogurtowe z gruszkami to idealna propozycja na słodki poczęstunek po obiedzie, podwieczorek lub nawet na śniadanie. Przepis jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno zaskoczy Waszych gości! Zapraszamy do kuchennych eksperymentów!

Składniki:

  • Forma – używam formy do tarty
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • Szczypta soli
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • Tłuszcz do formy
  • Gruszki z syropu
  • Cukier puder do posypania ciasta

Ciasto jogurtowe z gruszkami – jak zrobić?

  1. 1.

    Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć robotem na puszystą masę. Następnie dodać olej, potem jogurt, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do utartej masy, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto. Na wierzch ułożyć plastry gruszek z syropu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 60 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wystudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z gruszkami – dodatkowe informacje

1. Ciasto można nasączyć po upieczeniu syropem z gruszek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami
Następny przepis: Ciasto jogurtowe z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode