Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką
Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na absolutnie wyśmienite ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką. Ten przepis jest niezwykle prosty do przygotowania, a efekt końcowy na pewno Was zaskoczy. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne święta lub po prostu do popołudniowej kawy. Wszystko, czego potrzebujecie to blender kubkowy, który genialnie upraszcza cały proces. A jako, że to ciasto jogurtowe na kubki, każda porcja jest idealnie dopasowana do jednej osoby, co dodatkowo ułatwia podawanie deseru. Więc jeżeli szukacie prostego, ale efektownego deseru, to właśnie on jest idealny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kubek jogurtu naturalnego (około 330 g)
- 3 kubki mąki pszennej
- 1 kubek cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 kubek oleju roślinnego
- Kruszonka:
- 50 g schłodzonego masła
- 100 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kwaśne, drobne owoce, np. porzeczki
- cukier puder
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką – jak zrobić?
- Składniki na ciasto włożyć do miski i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników (nie używać miksera).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, góra-dół.
- Tortownicę 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy.
- Schłodzone masło, cukier puder i masło wymieszać, tak, aby powstała kruszonka.
- Suche i odszypułkowane owoce włożyć do drugiej miski i obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie ułożyć je na wierzchu ciasta i posypać obficie kruszonką.
- Ciasto piec przez 50 – 60 minut lub do „suchego patyczka”.
- Posypać cukrem pudrem i kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Sposób przygotowania ciasta jogurtowego z owocami i kruszonką:
- Składniki na ciasto włożyć do miski i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników (nie używaj blendera kubkowego).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, góra-dół.
- Tortownicę 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy.
- Schłodzone masło, cukier puder i masło wymieszać, tak, aby powstała kruszonka.
- Suche i odszypułkowane owoce włożyć do drugiej miski i obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie ułożyć je na wierzchu ciasta i posypać obficie kruszonką.
- Ciasto piec przez 50 – 60 minut lub do „suchego patyczka”.
- Posypać cukrem pudrem i kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
1. Składniki na ciasto MUSZĄ być w temperaturze pokojowej.
2. Do odmierzania składników należy używać kubka po jogurcie.
3. Używając większych owoców należy je pokroić na małe kawałki.
4. Ciasto można upiec z połowy porcji w tortownicy 18 cm, a resztę w foremkach na babeczki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z morelami
Następny przepis: ciasto jogurtowe z truskawkami