Ciasto francuskie z wiśniami
„Ciasto francuskie z wiśniami” to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie słodkie wypieki z nutą kwaskowatości. Połączenie delikatnego cienkiego ciasta o charakterystycznie warstwowej strukturze ze słodko-kwasową konfiturą z wiśni daje niepowtarzalne doświadczenie smakowe. Ten przepis na placek francuski z wiśniami jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik. Chętnie sięgają po niego zarówno dorośli, jak i dzieci, na deser lub podczas popołudniowej kawy. To danie doskonale sprawdzi się również podczas spotkań rodzinnych, urodzin czy innych okazji. Niezwykła łatwość przygotowania i pyszny smak sprawiają, że ciasto francuskie z wiśniami to propozycja nie do odrzucenia.
admin
Składniki:
- 1 słoik drylowanych wiśni
- Ciasto: 1 szkl. kwaśnej śmietany 18-proc.
- 3 szkl. mąki
- 4 żółtka
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa wiśniowa: kisiel w kolorze czerwonym
- 6-8 białek
- 1/2 szkl. cukru pudru
- Masa budyniowa: mleko
- budyń śmietankowy
- margaryna
- sok z cytryny
- cukier puder
Ciasto francuskie z wiśniami – jak zrobić?
- Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy.
- Masa wiśniowa: z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec wsypujemy cukier i kisiel.
- Dno formy wykładamy plackiem, smarujemy 1/3 masy i posypujemy 1/3 wiśni. Przykrywamy drugim plackiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. W ten sam sposób z pozostałych placków i masy przygotowujemy dwa kolejne ciasta.
- Gotujemy budyń (w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu), a gdy ostygnie, ucieramy z margaryną i łyżką soku z cytryny. Placki przekładamy masą budyniową i układamy jeden na drugim. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto francuskie z wiśniami – dodatkowe informacje
Latem wykorzystujemy dowolne świeże owoce, a poza sezonem– z puszki lub mrożone.
Z jasnej masy budyniowej uzyskamy ciemną, jeśli dodamy 2 łyżki kakao lub czekolady.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto francuskie z serem pleśniowym
Następny przepis: Ciasto Generał