Ciasto Generał

Ciasto Generał

Chcesz zaskoczyć gości niecodziennym wypiekiem? Pochodzący z Polski przepis na Ciasto Generał, jest tu, aby wywołać podziw i zaspokoić podniebienia. To ciasto, znane też jako „marzenie generała”, to niebanalne połączenie delikatnego biszkoptu, budyniowej masy z dodatkiem kremówki i galaretki. Jest to niewątpliwie deser dla tych, którzy cenią sobie wyszukany smak i elegancką prezentację. Oryginalny i wyjątkowy, jak sam generał, ten deser z pewnością zrobi wrażenie na każdym stole. Oto Twój przepis na ciasto Generał.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (np.18 %)
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 jajka
  • Na masę:
  • 500 ml mleka
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 g margaryny / masła
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
  • polewa czekoladowa
  • opcjonalnie kolorowa posypka
  1. Ciasto generał – jak zrobić?

    1. Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 5 części. Do tego możemy użyć wagi kuchennej. Jeżeli ciasto będzie lepkie dodajemy mąki. Każdą część ciasta rozwałkowujemy do wielkości blachy (2540 cm) i przenosimy ciasto na wałku, a następnie pieczemy ok.10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    2. Mleko, cukier i cukier waniliowy gotujemy w rondelku. Następnie dodajemy kaszę mannę i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, często mieszając i sprawdzając czy kasza nie przypala się. Zostawiamy masę do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo zimną kaszę mannę. Ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładką masę.
    3. Ostudzone blaty najpierw smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, a następnie masą. Tak przekładamy każde ciasto. Wierzch polewamy polewą czekoladową i opcjonalnie posypujemy posypką.

Ciasto Generał – dodatkowe informacje

Ciasto dobrze jest przygotować chociaż 1 dzień przed podaniem, ponieważ najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto francuskie z wiśniami
Następny przepis: Ciasto greckie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode