Ciasto francuskie z serem pleśniowym

Ciasto francuskie z serem pleśniowym

Zapraszamy do odkrywania tajników kuchni francuskiej, poprzez przepis na ciasto francuskie z serem pleśniowym – kuszącą propozycję dla wszystkich miłośników wyjątkowych smaków. Ten pikantny, lekko ostrej nuty ser pleśniowy, idealnie komponuje się z delikatnym, chrupiącym ciastem francuskim, tworząc przepyszną harmonię smaków. Jest to idealna propozycja na elegancki wieczór, kiedy chcemy zaskoczyć naszych gości nietypowym przysmakiem. Możliwości jego podania są różnorodne – sprawdzi się jako przystawka, przekąska na ciepło lub dodatek do głównego dania. A może spróbujesz podać go jako deser, zachęcając do eksperymentów i odkrywania nowych, niebanalnych połączeń?

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • szynka
  • ser brie
  • czarnuszka

Ciasto francuskie z serem pleśniowym – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie rozkładamy, ja użyłam chłodzonego, jeśli macie mrożone najpierw je rozmróźcie. Nakłuwamy widelcem, kroimy na kawałki ok. 10 x 5 cm. Układamy na każdym prostokącie plasterek sera i szynki, obsypujemy czarnuszką. Pieczemy w temp 220-230 stopni z termoobiegiem ok 10 minut ( do 12).

Ciasto francuskie z serem pleśniowym – dodatkowe informacje

ilość zależy od liczby biesiadników


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto francuskie z czekoldą
Następny przepis: Ciasto francuskie z śmietaną i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode