Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym
Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym to wyjątkowe połączenie rozgrzewających smaków jesieni. Doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i przyjęć. Słodko-gorzki smak dyni wspaniale komponuje się z cytrusową świeżością kremu. To ciasto stało się popularne dzięki swojemu bogatemu profilowi smakowemu i prostocie przygotowania. Kawowe, orzechowe nuty dyni idealnie harmonizują z kremem o wyraźnej pomarańczowej nucie. Ta kompozycja smakowa rozpieszcza podniebienie, a także jest ucztą dla oka. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem dyni, połączenie jej smaku z pomarańczą na pewno Cię przekona.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia i dokładnie zmiksowana na gładką masę)
- 4 jaja
- ¾ szklanki cukru
- Szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- Łyżeczka sody
- Szczypta soli
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Przyprawa do piernika (dałam 40g)
- Szklanka siekanych orzechów (dałam orzechy i migdały)
- ½ szklanki rodzynek (dałam żurawinę wcześniej namoczoną we wrzątku)
- Krem pomarańczowy:
- 250 g serek mascarpone
- 1 ½ łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy (z całej pomarańczy)
- Cukier waniliowy
- Śmietan fix
- 300 ml śmietany do ubijania (miałam 400ml)
- szczypta mielonego cynamonu
Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym – jak zrobić?
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać dynię, olej i przyprawę do piernika I dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno. Do piany dodać masę z dynią idelikatnie wymieszać na przemian z mąką i resztą składników. Ciasto wlać do formy I piec w temp. ok 180’C przez około godzinę ( góra dół). Wystudzić ciasto i przekroić na dwa placki.
- Śmietanę ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier waniliowy, zmiksować. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, dokładnie połączyć. Masę połączyć z ubitą śmietaną i cynamonem.
- Gotową masą przełożyć ciasto i wierzch posypać szczyptą cynamonu. Ciasto schłodzić.
Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym – dodatkowe informacje
blacha 24×33
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto dyniowe
Następny przepis: Ciasto dyniowe z piernikowymi kulkami