Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to idealna propozycja na jesienne popołudnie. Słodki smak dyni idealnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami, tworząc kuszące połączenie smaków. Kremowe wewnątrz i chrupiące na zewnątrz, ciasto dyniowe zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Doskonale smakuje na ciepło, posypane cukrem pudrem lub podane z bitą śmietaną. Można je również podać z lodami waniliowymi lub cynamonowymi. Jest to również wspaniała propozycja na halloweenowe przyjęcie czy tez podwieczorek ze znajomymi. Ten prościutki przepis na ciasto dyniowe sprawi, że pokochasz jesień jeszcze bardziej. Spróbuj zrobić to ciasto, a z pewnością się nie zawiedziesz!

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka oleju
  • rodzynki

Ciasto dyniowe – jak zrobić?

  1. Jajka ubić z cukrem, dodawać kolejno olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę, proszek i cynamon – dokładnie wymieszać. Do masy dodać dynię i rodzynki, połączyć. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej formy, piec ok. 45 min., w 180˚C.

Słowa kluczowe: ciasto dyniowe, przepis

Ciasto dyniowe – dodatkowe informacje

Do wypieków używam drobnej mąki pszennej typ 1850.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i cukrem pudrem
Następny przepis: Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode