Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i cukrem pudrem

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i cukrem pudrem

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i cukrem pudrem to doskonały sposób na spożytkowanie nadmiaru owoców pod koniec lata. To połączenie klasycznego, puszystego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem kwasnych śliwek i słodką kruszonką z cukrem pudrem, jest sprytne i niepowtarzalne. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt końcowy na pewno zachwyci każdego miłośnika ciast drożdżowych. Składniki to pokazanie prawdziwej klasy wprost z Twojej kuchni. Sernik to niewątpliwie król wśród ciast, ale to ciasto drożdżowe z pewnością dostarczy Ci ciekawego, nowego doświadczenia. Zaskocz swoich gości tym wyjątkowym przysmakiem!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 160 g masła lub margaryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • szklanka ciepłego mleka (250 ml)
  • 5 żółtek
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • szczypta soli
  • Składniki na kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 90 g masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • ok. pół kg wypestkowanych śliwek
  • cukier puder do posypania ciasta

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i cukrem pudrem – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki mleka i tyle mąki, żeby całość, po wymieszaniu, miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym, aromatem cytrynowym i szczyptą soli na gładką masę. Masło roztapiamy na patelni, odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, zmiksowane żółtka i mleko. Wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Następnie wlewamy chłodne masło, wyrabiamy ciasto dalej do czasu, aż będzie nam odstawać od miski. Ciasto jest dość luźne i klejące, ale takie właśnie ma być (nie podsypujemy mąką). Tak wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.
  2. 2.
    Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę, lekko wilgotnymi rękoma wyrównujemy wierzch ciasta. Układamy na nim połówki śliwek (rozcięciem do góry). Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  3. 3.
    W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy, mieszamy. Następnie wlewamy masło i rozcieramy ciasto między palcami, aż powstanie nam kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy nasze ciasto.
  4. 4.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ciasto ok. 35 – 40 minut.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i cukrem pudrem – dodatkowe informacje

Wystudzone ciasto posypujemy kruszonką z cukrem pudrem (u mnie ten krok dość często jest pomijany, gdyż zjadamy ciasto jeszcze gorące :-))


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką
Następny przepis: Ciasto dyniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode