Ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką

Zapraszam do odkrycia przepisu na niezwykle smaczne ciasto drożdżowe. Kompozycja delikatnego ciasta, słodkich węgierek i chrupiącej kruszonki to niewątpliwie kwintesencja domowego pieczenia. Starannie dobrane składniki oraz tajemniczy składnik – kruszonka z roztopionego masła, dodają temu ciastu niepowtarzalnego charakteru. Obecność egzotycznych węgierek zapewnia słodką równowagę dla bogatego, drożdżowego ciasta. Przygotowując to ciasto, przeniesiesz się w magiczny świat domowych wypieków, gdzie każdy kęs jest wyrazem miłości i troski. Spróbuj i przekonaj się, jak wyjątkowe jest to połączenie smaków.

Składniki:

  • na ciasto
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 500 g mąki
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 100 – 150 g cukru
  • 100 dag roztopionego masła
  • 1/3 laski wanilii – wydrążony miąższ (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • na kruszonkę:
  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • ponadto:
  • 1kg węgierek
  • masło do wysmarowania formy

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli.

Ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką – jak zrobić?

  1. Rozpuścić drożdże w mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
    Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem i wanilią.
    Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, dodać masę żółtkową i wyrobić ciasto ręką, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło.
    Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Wszystkie składniki kruszonki z roztopionego masła wymieszać w miseczce, aż powstaną grudki wielkości grochu.
    Węgierki przekroić na pół i usunąć pestki.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej wewnątrz masłem, wierzch posmarować roztrzepanym białkiem, ułożyć na wierzch połówki węgierek (skórką do dołu) i posypać równomiernie kruszonką.
    Gdy ciasto ponownie wyrośnie (czyli podwoi swoją objętość) wstawić do pieczenia w temp. 180°C, 30-40 min.

Ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką – dodatkowe informacje

Zamiast węgierek można dodać inne ulubione owoce lub powidła. Do kruszonki część mąki można zastąpić mielonymi orzechami. Wanilię można zastąpić 1 łyżeczką cukru waniliowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką
Następny przepis: Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i cukrem pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode