Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym

Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym

Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym to wyjątkowe połączenie rozgrzewających smaków jesieni. Doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i przyjęć. Słodko-gorzki smak dyni wspaniale komponuje się z cytrusową świeżością kremu. To ciasto stało się popularne dzięki swojemu bogatemu profilowi smakowemu i prostocie przygotowania. Kawowe, orzechowe nuty dyni idealnie harmonizują z kremem o wyraźnej pomarańczowej nucie. Ta kompozycja smakowa rozpieszcza podniebienie, a także jest ucztą dla oka. Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem dyni, połączenie jej smaku z pomarańczą na pewno Cię przekona.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szklanki puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia i dokładnie zmiksowana na gładką masę)
    • 4 jaja
    • ¾ szklanki cukru
    • Szklanka oleju
    • 2 szklanki mąki
    • Łyżeczka sody
    • Szczypta soli
    • Łyżeczka proszku do pieczenia
    • Przyprawa do piernika (dałam 40g)
    • Szklanka siekanych orzechów (dałam orzechy i migdały)
    • ½ szklanki rodzynek (dałam żurawinę wcześniej namoczoną we wrzątku)
  • Krem pomarańczowy:
    • 250 g serek mascarpone
    • 1 ½ łyżki cukru pudru
    • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy (z całej pomarańczy)
    • Cukier waniliowy
    • Śmietan fix
    • 300 ml śmietany do ubijania (miałam 400ml)
    • szczypta mielonego cynamonu

Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym – jak zrobić?

  1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać dynię, olej i przyprawę do piernika I dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno. Do piany dodać masę z dynią idelikatnie wymieszać na przemian z mąką i resztą składników. Ciasto wlać do formy I piec w temp. ok 180’C przez około godzinę ( góra dół). Wystudzić ciasto i przekroić na dwa placki.
  2. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier waniliowy, zmiksować. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, dokładnie połączyć. Masę połączyć z ubitą śmietaną i cynamonem.
  3. Gotową masą przełożyć ciasto i wierzch posypać szczyptą cynamonu. Ciasto schłodzić.

Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym – dodatkowe informacje

blacha 24×33


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto dyniowe
Następny przepis: Ciasto dyniowe z piernikowymi kulkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode