Ciasto dyniowe z piernikowymi kulkami

Ciasto dyniowe z piernikowymi kulkami

Zapraszam do przygotowania niepowtarzalnej, jesiennych wypieku – ciasta dyniowego z piernikowymi kulkami. To ciasto to prawdziwe połączenie klasycznych, jesienno-zimowych smaków, które wspaniale rozgrzewają zimowymi wieczorami. Delikatne, wilgotne ciasto dyniowe, które z łatwością znajdziemy w ofercie Lidl, idealnie komponuje się z aromatycznymi, lekko korzennymi piernikowymi kulkami. Warto dodać, że jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, ciężkich ciast. Ta propozycja to idealna harmonia smaku i aromatu, którą doceni każda osoba ceniąca sobie niebanalne połączenia w kuchni.

Składniki:

  • 300g mąki
  • Kostka masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200g puree z dyni
  • Kulki piernikowo – serowe
  • 450g twarogu na sernik
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 150g cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Składniki lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • Łyżeczka przyprawy do piernika
  • Kieliszek rumu

Ciasto dyniowe z piernikowymi kulkami – jak zrobić?

  1. Mąkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz z sodą.Masło przełóż do miski. Wsyp cukier i zmiksuj całość na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wbij pojedynczo jajka oraz dodaj partiami puree z dyni ( zblendowane tak by pozostały małe kawałki dyni). Do masy dodaj mąkę oraz cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Do miski przełóż ser. Dodaj budyń , przyprawę do piernika i cukier. Zmiksuj całość.
  3. Masę serową nakładaj łyżeczką na górze ciasta, robiąc małe kulki.
  4. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 55-60 minut.
  5. Cukier puder mieszamy z śmietaną i przyprawą do piernika oraz rumem. Gdy ciasto będzie wystudzone, polewamy lukrem.

Porady – Ciasto dyniowe z piernikowymi kulkami

Ciasto dyniowe z piernikowymi kulkami najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym
Następny przepis: ciasto dyniowe ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode