Ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami

Ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami

Dzień bez słodkości to dzień stracony, a przecież nikt z nas nie chce marnować swojego czasu. Dlatego dziś chciałabym zaprezentować Wam przepis na ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami. To bardzo smaczne połączenie wyrazistych, słodko-kwaśnych smaków śliwek i delikatności ciasta drożdżowego. Niezwykły aromat powideł śliwkowych przyjemnie dopełni całości, tworząc niepowtarzalne doznania kulinarne. Z pewnością jest to propozycja dla osób, które kochają domowe wypieki i są gotowe na nieco nowych doświadczeń smakowych. Ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi to prawdziwy rarytas, który warto przygotować dla siebie i swoich bliskich.

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
  • Ciasto:
  • 600g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 100g drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 32g cukru waniliowego
  • 200g powideł
  • Ok. 400g śliwek – mogą być mrożone
  • Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 50g masła

Ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami – jak zrobić?

  1. Przygotowanie:
    W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrami, wlać mleko. Dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Nie dosypywać mąki. Ciasto będzie dość luźne. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posmarować powidłami, ułożyć śliwki i posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 – 45 minut, do suchego patyczka.
  2. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.

Ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami – dodatkowe informacje

Śliwek nie rozmrażamy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
Następny przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode