Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami to przysmak, który zaspokoi gusty każdego łasucha. To idealne połączenie miękkiego, puszystego i aromatycznego ciasta drożdżowego z chrupiącą kruszonką oraz soczystymi owocami. Dodatek sezonowych owoców, takich jak jabłka, gruszki czy śliwki, może przynieść nutę słodko-kwasu, dostarczając pełni smaku. Z kolei kruszonka z masłem, cukrem i mąką dodaje niezrównanego chrupienia. Zróżnicowane tekstury i smaki tworzą prawdziwą ucztę dla zmysłów. Ten placek drożdżowy z owocami i kruszonką sprawdzi się jako deser na różnego rodzaju spotkania czy uroczystości.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 kostka świeżych drożdży (42 g)
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (16g)
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • KRUSZONKA:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
  • DODATKOWO:
  • owoce: np. agrest, jagody
  • bułka tarta
  • cukier puder

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami – jak zrobić?

  1. Przygotować rozczyn: do miski wlać mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do niego pozostały cukier, cukier waniliowy, jajka, masło, mąkę i sól. Zagnieść ciasto, przełożyć je do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  2. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć ze sobą.
  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
  4. Owoce obtoczyć w bułce tartej i posypać nimi ciasto.
  5. Kruszonkę pokruszyć palcami nad owocami.
  6. Piekarnik rozgrzać do 160°C. Piec ciasto około 45 minut (termoobieg).
  7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami – dodatkowe informacje

Forma: 30x40cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe mojej babci
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode