Ciasto drożdżowe mojej babci

Ciasto drożdżowe mojej babci

Zapraszam do odkrycia sekretu rodzinnego przepisu na ciasto drożdżowe. Receptura przechodzi u nas z pokolenia na pokolenie i ma w sobie nutę nostalgii za czasami dzieciństwa. To właśnie ciasto, które robiła moja babcia, te ociekające domowym dżemem, lekko chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku. Jej ciasto drożdżowe to magia domowej kuchni, połączona z prostotą składników, których smaki potęgują wspomnienia. Każde przygotowanie tego ciasta, to powrót do tamtych lat – zarówno przez jego zapach, jak i niesamowity smak. Spróbujcie i sami przekonajcie się, jak wiele magii drzemie w tym tradycyjnym przepisie.

Składniki:

  • 100 gram rozkruszonych drożdży
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 roztrzepane jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • szklanka oleju
  • 4 szklanki mąki
  • Szczypa soli
  • ½ kostki masła dobrze schłodzonego
  • ½ szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • Owoce wedle uznania

Ciasto drożdżowe przepis babci – jak zrobić?

  1. Do dużej miski wsypujemy/ wlewamy , kolejno:
    100 gram rozkruszonych drożdży, na to szklankę cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 roztrzepane jajka, ¾ szklanki mleka, szklankę oleju, 4 szklanki mąki i szczyptę soli. Tak przygotowaną miksturę, bez żadnego mieszania, przykrywamy ściereczką (miskę ;P) i odstawiamy na 3 godziny żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę do posypania na górę ciasta: ½ kostki masła dobrze schłodzonego zagniatamy z ½ szklanki cukru i ze szklanką mąki. Przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalki.
  3. Po 3 godzinach: Ciasto które nie urośnie tylko odrobinę się podniesie, mieszamy najlepiej mikserem.
  4. Kiedy już ciasto jest wymieszane, przelewamy je do blachy wysmarowanej masłem. Kładziemy na nie owoce, po czym posypujemy kruszonką (robimy ją ze startego kruchego ciasta uprzednio przygotowanego, najlepiej jest zetrzeć je na tarce). Tak przygotowaną blachę wkładamy na około godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ciasto gotowe to delikatnie zarumieniona kruszonka, skwierczące gorące owoce i „test suchego patyczka;) „
    Na ozdobienie ciasta możemy przygotować tradycyjny lukier z cukru pudru i wody, albo soku z cytryny.

Porady – dodatkowe informacje

Uwaga! Ciasto jest gęste więc podczas miksowania może nawijać się na te pracujące wtyczki, wtedy zachowując spokój trzeba je zdjąć ponownie do miski, nie zrażać się.

Do ciasta pasują każde owoce. Sezonowe jak np. truskawki ale też jabłuszka świetnie dopełniają całości:)

Na zdjęciu widnieje opcja bez kruszonki, jednakże ja polecam wersję z kruszonką. Umieściłam inną wersję żeby oddać to jakie żółciutkie i wysokie jest ciasto


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Drożdżowe dla „leniwych”
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode